Jak se mění podmínky pro čerpání předdůchodu pro rok 2022

Jak se mění podmínky pro čerpání předdůchodu pro rok 2022

Přidáno 24.02.2022

Možná se vás tohle téma ještě netýká, možná už si užíváte zaslouženého důchodu. Ale třeba máte někoho v rodině, kdo dřívější odchod do důchodu řeší. Právě pro něj je připraven tento článek. Odejít do důchodu dřív než ve státem stanoveném věku můžete dvěma způsoby. Můžete využít možnosti odejít do předčasného důchodu, nebo do předdůchodu.

A právě u předdůchodu platí pro tento rok změna. Navyšuje se totiž minimální měsíční částka, kterou budete v předdůchodu čerpat. Její výše pro tento rok je 11 114 korun.

Doplňkové penzijní spoření

Předdůchod ale mohou využít pouze ti, kteří si spoří na penzi v penzijní společnosti v takzvaném doplňkovém spoření. Právě z něj je pak možné předdůchod čerpat. Toto doplňkové spoření si můžete kdykoliv sjednat ke svému stávajícímu penzijnímu připojištění a převést si na něj naspořené peníze.

Jednou z podmínek pro čerpání předdůchodu ale je, že musíte na předdůchod spořit alespoň 5 let. Výhodou už stávajícího penzijního připojištění proto je, že se vám počítá celková doba spoření. Nejen ta u doplňkového spoření.

Pokud však ještě na penzi nespoříte a už teď zvažujete možnost odejít do předdůchodu, sjednejte si penzijní připojištění rovnou s doplňkovým spořením a dostatečně včas. Tedy minimálně 5 let před podáním žádosti o předdůchod.

Další podmínkou pro čerpání předdůchodu je, že na doplňkovém spoření musíte mít dostatečně vysokou částku, abyste o předdůchod vůbec mohli požádat. Pokud ji nemáte, můžete si peníze převést z jiných zdrojů jako mimořádný vklad.

Kolik musíte mít naspořeno?

Výpočet potřebné celkové částky, kterou musíte předem naspořit před čerpáním předdůchodu, se získává násobkem počtu měsíců plánovaného předdůchodu a minimální měsíční dávky stanovené Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). Tato minimální měsíční dávka pro rok 2022 činí konkrétně 11 114,10 korun měsíčně.

A protože čerpání předdůchodu nelze přerušit (musí být sjednán na určitou dobu) a minimální souvislá doba jeho pobírání je stanovená na dva roky, potřebujete mít na svém doplňkovém penzijním spoření naspořeno minimálně 266 738 korun.

Do důchodu o pět let dříve

Nicméně, i kdybyste měli naspořené miliony, do předdůchodu můžete odejít maximálně o pět let dříve, než je státem stanovený důchodový věk. Ženy se zároveň musí řídit důchodovým věkem stanoveným pro muže stejného ročníku narození, do výpočtu možného odchodu do předdůchodu se jim nezapočítávají vychované děti.

Pokud byste chtěli tedy odejít do předdůchodu opravdu o pět let dříve, musíte mít naspořeno minimálně 666 846 korun.

Výhodnější než předčasný důchod

Předdůchod je však podstatně výhodnější než předčasný důchod. Jeho princip je totiž postaven na tom, že si v něm lidé platí sami sobě. A to právě z úspor ze svého penzijního spoření. Po ukončení čerpání předdůchodu pak můžete přejít do důchodu stejně jako vaši vrstevníci, aniž by vám byla krácena regulérní starobní penze.

V době čerpání předdůchodu za vás zdravotní pojištění hradí stát a z hlediska důchodového pojištění je doba pobírání předdůchodu považována za dobu vyloučenou. Další výhodou je, že v době pobírání předdůchodu můžete pracovat, čerpat podporu v nezaměstnanosti i nemocenské dávky.

Předdůchod se tak stává vhodnou variantou například v případě, kdy přijdete několik let před odchodem do důchodu o práci, zhorší se vám zdravotní stav nebo se potřebujete postarat o jiného člena rodiny a se zaměstnáním na plný úvazek by to nebylo slučitelné.